techniek
Mijn werk laat zich het beste karakteriseren als arts and crafts. Metaal is in de regel de basis van waaruit gewerkt wordt, maar beslist niet het eindstation. Eerder is het de drager van de boodschap waarbij de eigenschappen van het materiaal ten volle benut worden. Sterker nog, ik ben voortdurend op zoek naar de grenzen van zijn kunnen, waarbij ik ook steeds weer nieuwe technieken ontwikkel en mogelijkheden uitprobeer.
De laatste tijd wordt binnen dat geheel ook ruw hout toegepast: wortelstronken, stukken boomstam en takken. Voorop staat bij het hout dat het mij qua kleur en vorm uitdaagt om er omheen iets te maken dat de verbeelding tart en nieuwe dimensies opent.
Vaak lijken de dingen die ik maak gegoten of anderzins massief, niets is minder waar! Veel van mijn werk bestaat uit plaatmateriaal dat op kundige manier is uitgedreven en aan elkaar gelast. Waarna de lassen glad zijn afgeslepen, zodat het één geheel lijkt. Door de verbindingen tussen rvs en messing hard-te-solderen met een zilver-koper legering lukt het mij ook daarbij om een naadloze overgang te maken tussen deze verschillende materialen.
Daar waar edelstenen en halfedelstenen zijn ingezet heb ik, in tegenstelling tot de meer economisch ingestelde meerderheid der moderne edelsmeden, niet gekozen om de zetting te lijmen maar het ouderwets te zetten, wat in materialen als staal en rvs niet licht te nemen valt.
Afhankelijk van de aard van het werk maak ik nogwel eens gebruik van kleur. In mijn werk De vleestende aardbei en doornroosje bijvoorbeeld heb ik uitbundig gebruik gemaakt van acryllak. Een veel voorkomende commentaar daarop als zou men nu niet meer kunnen zien wat voor een hoeveelheid werk het is, vind ik niet terzake doen; immers het gaat om het beeld, niet om de hoeveelheid arbeid.
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om staal te laten stralen en daarna te vernissen, wat ik toegepast heb in mijn werk De enkelvoudige kühckelbuis . Dit levert een donkergrijs korrelig oppervlak op met een zeer aparte uitstraling. Een andere bijna vergeten techniek is het patineren, waarbij op roestig staal lijnolie gebrand wordt. Een goed voorbeeld hiervan is Agnirs droom.
Voor meer specifieke technische informatie over de vele mogelijkheden en onmogelijkeheden ben ik op bovengenoemd adres bereikbaar.